Katalizator, DPF filter, izpušni lonec?

Category Avto

izpušni sistemIzpušni sistemi pri avtomobilu so sestavljeni iz različnih delov. Med njimi so katalizator, lambda sonda, DPF filter, izpušni lonec in podobno. Vsi ti deli so lahko razlog okvare, zaradi česar izpušni sistemi ne delujejo tako, kot bi morali. Če imamo težave z izpuhom, je zato treba najprej preveriti, kje se skriva vzrok, nato pa težave čim prej odpraviti.

Izpušni sistemi in težave z njimi

Kako vemo, da je z izpuhom pri avtu nekaj narobe? Pokazatelji tega, da z izpuhom nekaj ni v redu so lahko zelo različni. Eden od pokazateljev je recimo to, da pri izstopanju iz avtomobila zavohamo izpušne pline. Izpušni sistemi namreč niso namenjeni le odvajanju izpušnih plinov, ampak tudi njihovemu prečiščevanju oziroma filtriranju. S tem se zmanjša onesnaževanje, v okolje pa pride manj trdnih delcev in drugih škodljivih snovi.

Drug pokazatelj, da je z izpuhom nekaj narobe, je lučka na armaturi, lahko se pojavijo tudi težave pri vžigu ali pa motor ‘cuka’. Seveda pa je možno, da nam težave ugotovijo tudi na servisu oziroma pri mehaniku. Ne glede na to, kako ugotovimo, da je prišlo do težave, pa je treba najti točen vzrok. To bodo najlažje ugotovili pri mehaniku, ko bodo avtomobil priklopili na računalnik in tako ugotovili, kje se skriva napaka.

Naj bo popravilo avtomobila cenejše

Kot že rečeno, so izpušni sistemi sestavljeni iz številnih elementov. Nekatere med njimi se lahko zamenja po bolj ugodni ceni, pri drugih pa je menjava dražja. Če bi želeli pri menjavi prihraniti, vam priporočamo, da nadomestne dele izpušnih sistemov poiščite sami, mehanik pa vam jih samo zamenja. Tako boste precej prihranili.

Izpušni sistemi vsebujejo recimo katalizator, za katerega je običajno treba odšteti kar precej denarja. Vendar pri marsikaterem avtomobilu namesto originalnega katalizatorja lahko uporabite neoriginalnega, ki je seveda cenejši. Če ga še sami poiščete na spletu, namesto da ga kupite preko posrednika, boste prihranili še več. Pozorni bodite le na to, da katalizator ali kak drug rezervni del, kot je na primer DPF filter ali izpušni lonec, ki ga potrebujete za popravilo avtomobila, kupite pri preverjenem trgovcu, ki omogoča tudi vračilo blaga, garancijo in svetovanje.