Kdaj se odločiti za ultrazvok vratnih žil?

Category Storitve

ultralabLjudje smo takšni, da ali se za čisto vsako malenkost odpravimo k zdravniku in tam čakamo in čakamo po nekaj ur (to so večinoma starejši) ali pa se k zdravniku odpravimo šele takrat, ko so težave že precej moteče in celo vplivajo na kakovost življenja in taka pa je večina ljudi. Vendar pa je to precej napačno ravnanje, saj če je prišlo do kakšne bolezni, potem  je le – ta precej že napredovala in so rezultati zdravljenja praviloma slabši. Tako se ljudje tudi za ultrazvok vratnih žil ne odločajo prav pogosto, pa čeprav imajo težave s holesterolom, kar pa praviloma prinese tudi težave s pritiskom  in še kakšne dodatne težave, za katere ne vemo vse do takrat, ko se zgodi kaj hujšega.

 

Ultrazvok vratnih žil je potreben ob vrtoglavici, omotici in izgubi zavesti

Slovensko zdravstvo pa kljub temu, da imajo ljudje tovrstne težave, varčuje in se zdravniki za ultrazvok vratnih žil odločijo redko, bolj ali manj le takrat, ko do večjih težav že pride. Zato se je vsekakor vseeno smiselno odločiti za ultrazvok vratnih žil samoplačniško v vseh treh navedenih primerih, prav tako pa je priporočljivo opraviti ultrazvok vratnih žil  tudi ob višjem tlaku in povišanem holesterolu. Holesterol namreč lahko povzroči tudi zožanje žil, kar pomeni, da je pretok krvi počasnejši oz. otežen, kar je vsekakor lahko tudi vzrok in povod za kap.

Če se boste odločili za ultrazvok vratnih žil dovolj zgodaj, se lahko tudi zdravljenje začne dovolj hitro, kar pomeni tudi posledično, da  je bistveno manjša verjetnost, da se lahko pojavi kakšno hujše napredovanje bolezni in kap. Zagotovo si ne želite, da bi imeli prizadeto motoriko, težje razmišljali, imeli  motnje v koncentraciji ali pa celo ne bi mogli več hoditi in to samo zato, ker se niste odločili za ultrazvok vratnih žil in posledično niste prejeli takšnega zdravljenja kot bi ga morali prejeti.