Otroški avtosedeži so med dolgo vožnjo tudi neudobni

Category Avto

Kadar koli se s sinom odpravim na daljšo pot, si obetam težave. Otroški avtosedeži, tudi tisti najbolj priznanih znamk, so namreč lahko precej neudobni. Otroci se v njih potijo, prav tako pa sedalni del ni tako mehak, kot bi bil lahko.Avtosedez

Odrasli pri vožnji v avtomobilu sedimo na lepo oblazinjenem, mehkem sedežu, poleg tega pa se lahko med vožnjo tudi malo presedamo in tako skrbimo, da se mišice vsaj malo pretegnejo in si oddahnejo. Otroški avtosedeži pa še zdaleč niso udobni. Izdelani so iz plastike, ki jo prekriva zgolj tanka plast pene in tkanina, torej otroci dejansko sedijo na trdem. Ker jih v sedež dobro pripnemo, da bi bili zagotovo varni, se večinoma še premakniti ne morejo, kaj šele, da bi se pretegnili.

Rešitev za dolgo vožnjo

Na daljšo pot z otrokom se je torej potrebno pripraviti. Če se boste vozili nekje do dveh ur, ne bo težav, pri vsaki daljši poti pa si boste gotovo želeli, da bi otroški avtosedeži zagotavljali vsaj toliko udobja, da bi otrok brez težav zaspal. A ni vedno tako.

Če veste, da bo pot dolga, poskrbite, da otroški avtosedeži ne bodo trdi. Torej odstranite tkanino in pod njo na sedalnem delu namestite dodatno mehko peno (lahko blazinice, namenjene za na kuhinjske stole). Poleg tega otroku varnostnih paščkov nikoli ne zategnite toliko, da se ne more niti premakniti. Pustite jih toliko rahle, da lahko podnje sežete z roko. Da bo joka in neudobja čim manj, redno poskrbite za postanke, med katerimi bo otrok lahko nekoliko hodil in tekel, saj bo tako najlaže sprostil mišice. Sicer pa velja, da je treba otrokom za na pot pripraviti tudi dovolj manjših igračk, s katerimi se bo zamotil – knjige, barvice, figurice, karte in podobno.

Nobena od teh stvari ne deluje? Otroški avtosedeži so nujni tako zaradi varnosti kot zaradi zakonodaje, zato se jim ne morete izogniti. In edino, kar lahko olajša pot, je to, da potujete ponoči. Otroka torej oskrbite z vzglavnikom in odejico, nato pa na pot.