plavanje

Plavanje kalorije lahko pokuri hitreje kot si mislite

Category Šport

Tudi vi radi dobro jeste? Zagotovo veste tudi, da z dobro hrano zaužijete tudi mnogo kalorij, ki so za vaše telo obremenjujoče. Pa veste tudi, da plavanje kalorije kuri bolje, kot marsikateri »kopenski« šport? Plavanje je odličen ne samo profesionalni, ampak tudi rekreativni šport, še posebej je odličen za izgubo odvečne teže in kalorij. V kolikor se odločite za plavanje, ki bo trajalo 1 uro, boste v tem času porabili približno 400 do 500 kalorij, odvisno od vaše telesne teže. 70 kilogramov težka oseba v eni uri pokuri 446 kalorij in to pri zmernem, rahlem plavanju.

 

Intenzivno plavanje kalorije pokuri še hitreje, in sicer v eni uri skoraj 1.000 kalorij

Tako imenovani kopenski športi, med katere sodi tudi hoja, ki v eni uri pokuri skoraj polovico manj kalorij kot plavanje. Hoja eno uro s hitrostjo 1,5 m/s pokuri 149 kalorij osebi težki 70 kg. Tej isti osebi pa npr. hrbtno plavanje v eni uri pokuri 596 kalorij. Zato plavanje kalorije kuri tako rekoč enkrat hitreje, kot nekateri kopenski športi. V kolikor 70 kg težka oseba plavanje izvaja v slogu delfin ali kravl, pa bo v eni uri izgubila 818 kalorij. Iz napisanega sledi, da je plavanje več kot primerno za izgubljanje telesne teže oz. kalorij, zato se nimate česa bati, če radi dobro jeste, le da je potrebno po dobri hrani narediti tudi nekaj za svoje telo in odpravo zaužitih kalorij.

Vsekakor pa je pri vsem tem upoštevati tudi določena pravila. Glavno pravilo, ki ga ima plavanje ali katerikoli drugi šport, naj si bodi kopenski ali vodni, pa je, da je po dnevu intenzivnega treninga, potrebno imeti dan počitka ali pa vsak zmernega – lahkotnega treninga. Namreč, preobremenitev človeškega telesa lahko privede do bistveno večjih težav kot so zgolj odvečne kalorije ali prekomerna telesna teža. Zato se o vsaki stvari, ki se je lotite, prej pozanimajte, kako se jo pravilno izvaja, da ne boste imeli nepotrebnih težav.