Semena črne kumine

Preventiva v zdravstvu s semeni črne kumine

Category Zdravje

V ljudski medicini so semena črne kumine izredno cenjeno zelišče, saj črna kumina velja za eno najbolj zdravilnih rastlin na planetu Zemlja, zato zanjo velja starodavni pregovor: »Črna kumina varuje pred vsemi boleznimi, razen pred smrtjo.«. Semena črne kumine za zdravje zato že več stoletij predstavljajo eno najboljših možnih rešitev. Najstarejši zapisi o tem segajo že v Staro zavezo, množično pa so semena črne kumine za zdravje uporabljali že stari Egipčani. Ker ta semena vsebujejo ogromno linolenske kisline, je za to zelišče znanstveno dokazano, da izredno dobro učinkuje v lepotne namene.

Arabski zdravilci so semena črne kumine uporabljali za pomoč pri uravnavanju energijskega, imunskega in hormonskega sistema, namreč ugotovili so, da ta semena ne pomagajo zgolj enemu delu telesa, temveč, da imajo sinergijske učinke na praktično celo človeško telo. Na odlične zdravilne učinke teh semen pa niso prisegali zgolj naši predniki, ampak jih zelo dobro poznajo tudi dandanašnji zdravilci. Znanstveniki so namreč odkrili, da semena črne kumine vsebujejo 38 % olja, ki ima omega – 6 maščobno kislino in tudi omega – 9 maščobno kislino ter osem esencialnih aminokislin, kot tudi maščobne in stearinske kisline.

Dokazano je, da semena črne kumine odlično vplivajo na dihala, saj jim pomagajo ohranjati naravno ravnovesje. Odlično delujejo na prebavila, saj pomagajo pri zaprtju, driski, napenjanju in drugih prebavnih težavah. So večstransko sredstvo za pomladitev kožnih celic in regenracijo le – teh in odličen pomočnik proti izpadanju las. Izredno blagodejno pa semena črne kumine učinkujejo tudi na srce in živčevje.