Ali zaposliti ali najeti računovodjo?

Category Finance

Bi radi zamenjali svojega računovodjo, ker ga morate skoraj da vi bolj učiti, kot pa on pravilno samostojno opravlja svoje delo oz. ali odhaja vaš dober računovodja v pokoj? V vsakem primeru je edina opcija, da zamenjate računovodski servis ali pa da zaposlite novega v podjetju. Je pa žal res, da morate v vsakem primeru pogledati, koliko vas bo cenik računovodskih storitev prišel.

Če ste majhno podjetje, vas bo v vsakem primeru ceneje prišlo, da najamete računovodstvo, pa čeprav njegov cenik računovodskih storitev ni najnižji. Razlog je v tem, da zaposleni računovodja ne more imeti ravno minimalne plače, da je zanj treba plačati vse prispevke, dopust, regres, prevoz na delo, upoštevati je treba še bolniške odsotnosti in še kaj bi se našlo.

V končni fazi vas kaj hitro lahko to stane tudi 1.300 € ali pa še več, odvisno od tega, kaj zaposlenemu ponudite. Da pa bo cenik računovodskih storitev pri katerem računovodji tako visok, pa morate že imeti kar velik obseg poslovanja, ki v vsakem primeru zahteva računovodjo v hiši. Sicer ni nujno, da ta oseba pozna čisto vse, vendar pa potrebujete vsaj človeka, ki opravlja vsaj osnovne računovodske dejavnosti.

Zato je bolje zanj plačati nekaj tečajev računovodstva, da pridobi še tisto znanje, ki mu je do takrat manjkajo in tečaje obnavljati vsake toliko časa, kot je potrebno, saj se tudi zakonodaja na tem področju precej pogosto spreminja. Zato vam v vsakem primeru svetujem, da se računovodstvo outsourca, saj cenik računovodskih storitev le redko doseže ravni plače zaposlenega.