Avtosedež katere skupine izbrati za najmanjše

Category Uncategorized

avtosedezKo otrok enkrat preraste lupinico, je čas za naslednji avtosedež. Če samo na hitro povemo, kako naj starši ugotovijo, če je otrok res že prerastel lupinico, naj gledajo na to, kako visoko je glavica. V kolikor je še v višini lupinice, potem je ta še ustrezna in najboljša rešitev, ko pa enkrat gleda že čez višino lupinice, pa je potrebna zamenjava, pri čemer dolžina nog čez lupinico sploh ni pomembna. No, ko pa se lupinico zamenja za avtosedež skupina 1 pa je sicer najboljša izbira, pa kljub temu pridemo do tistih najtežjih odločitev pri avtosedežih. Odločiti se je treba, katero skupino kupiti, skupino 1 ali pa kar takoj skupino 2 in 3, s čimer se izognemo vsem nadaljnjim stroškom, saj bomo imeli avtosedež vse do 12 let oz. 150 cm višine.

 

Zagotovo je avtosedež skupina 1 bolj varna od skupine 2 in 3

Res je, da je skupina 1 namenjena za otroke tam nekje do 3 oz. morda 3,5 let oz. 18 kg, potem pa je treba ponovno kupiti nov avtosedež in spet so tu novi stroški. Ampak, ne pozabite, avtosedež skupine 1 je veliko bolj prilagojen otrokom te starosti in višine, kar pomeni tudi, da je bistveno bolj varen, kar pa je veliko bolj pomembno kot nekje 200 – 300 €, ki jih boste dodatno porabili, zaradi nakupa avtosedeža te skupine. Že sama širina, ki jo ima avtosedež te skupine, je ožja, tako v bokih kot tudi v višini zgornjega dela telesa, kar seveda pomeni, da otrok v primeru nesreče manj niha in je zato manjša verjetnost za poškodbe. Potem je avtosedež skupine 1 tudi bolj zaščiten s stranskimi boki, kar je logično, saj otrok pri 12 letih ne more sedeti v enako ozkem kot npr. 12 mesečni otrok.

Nekako lahko rečemo, da je avtosedež skupine 2 in 3 nekako prilagojen najmanjšim in večjim in že samo to dejstvo nakazuje na to, da se je veliko bolje odločiti najprej za skupino 1 in potem šele za skupino 2 in 3.