Ekološka uporaba pralnega stroja

Category Uncategorized

Sodobni pralni stroji so večinoma izdelani tako, da porabljajo manjšo količino vode in elektrike. Le redko pa se oziramo na škodljivost mehčalcev, praškov in odstranjevalcev madežev. Namesto agresivnih preparatov lahko v pralni stroj dodajamo popolnoma naravne snovi, katere lahko prav gotovo najdemo v vsakem gospodinjstvu. V nadaljevanju bomo našteli nekaj domačih in popolnoma ekoloških sredstev za pralni stroj.

Soda bikarbona je ena izmed najbolj poznanih domačih sredstev za pranje perila. Če v fazi predpranja dodamo eno žlico sode bikarbone bo povečan učinek pralnega praška kar pomeni, da ga lahko že na začetku pranja uporabimo nekoliko manj. Z uporabo sode lahko tudi nevtraliziramo neprijetne vonjave, ob enem pa deluje tudi kot belilno sredstvo pri pranju belega perila. Za pralni stroj je značilno, da se z nalaganjem vodnega kamna lahko poškoduje. Ob redni uporabi sode bikarbone se temu lahko izognemo, saj ta razgrajuje vodni kamen. Soda bikarbona je primerna za vse vrste perila razen za svilo ali volno.

Tudi za uporabo mehčalca obstaja alternativna možnost. Namesto mehčalca lahko v pralni stroj dodamo 1 do 2 decilitra alkoholnega kisa. Za bolj belo perilo pa se lahko uporablja tudi zelo preprosto živilo kot je pecilni prašek, katerega v pralni stroj dodamo po občutku.

Nepalske oreščke v Sloveniji poznamo že nekaj let. So 100% naravni izdelek, ki ne škoduje okolju. Z uporabo oreščkov porabimo več kot 50% manj denarja, kot pri uporabi klasičnih detergentov. Primerni so za vse vrste perila, le pri pranju belega perila je potrebna dodatna previdnost, saj ga lahko obarvajo. Temu se izognete z dodatkom pecilnega praška ali ekološkega belila.