fasaderstvo

Kaj je treba vedeti pred izdelavo fasade

Category Delo

Ko se odločamo za izdelavo fasade, je treba misliti na ogromno dejavnikov. Zgradbo in tudi prostor, v katerega je ta umeščena, moramo obravnavati kot celoto. Le tako lahko dosežemo dobro skladnost in kvaliteto. Na nekaj stvari lahko vplivamo že pred samo gradnjo hiše. Ko izbiramo lokacijo, izberemo prisojno stran, če je le mogoče. Razlika je tudi v tem, ali je hiša postavljena v dolini ali bolj na odprtem področju, svoje doda tudi veter.

Temperatura zraka in sevanje toplote sta dejavnika, ki neposredno vplivata na temperaturno ugodje človeka. Da nam je v bivalnih prostorih čim bolj ugodno, mora biti med tema dvema temperaturama razlika manjša kot 2°C. Pri tem ključno vlogo seveda igra izolacija.

Oblika objekta je dejavnik, na katerega morda ne bi pomislili, pa vendar je tudi od njega odvisna količina toplotne izgube. Večja kot je zunanja površina fasade, večje so izgube. Na to vpliva tudi razmerje med površino ovoja in volumnom zgradbe.

Če je stavba pravilno orientirana v prostoru, se da učinkovito izkoriščati sončno energijo. Na južni strani vgradimo večja okna z dodatno izolacijo, na severni strani pa manjša. Tudi razporeditev prostorov je velik dejavnik, ki vpliva tako na rabo sončne energije kot tudi na udobno bivanje. Če so stropi v prostorih previsoki, je tak prostor težje ogreti in porabimo več energije.

Vse to so dejavniki, ki še pred izdelavo fasade bistveno vplivajo na temperaturno stanje našega doma. V primeru, da se že pri načrtih za hišo posvetimo tem dejavnikom, je potem dosti lažje izbrati kakovostno in hkrati cenovno bolj ugodno fasado. Če obnavljamo starejši objekt, je zgodba malo drugačna, saj nas tam omejujejo okenske police, odprtine, napušči, in to že pri sami debelini fasadnega sistema. Pri teh je treba pozornost posvetiti tudi hidroizolaciji in kapilarni vlagi.