toplotne črpalke

Koliko dejansko stanejo dobre toplotne črpalke?

Category Gradbeništvo

Se tudi vi to sprašujete, ker ravno kupujete toplotno črpalko, pa ne želite kupiti mačka v žaklju? Tudi sam sem se pred leti spraševal točno to, saj enostavno nisem vedel, katero črpalko naj kupim, ker je na voljo toliko enih različnih črpalk, poleg tega pa ne samo, da je bilo toliko ene ponudbe, problem je bil tudi v tem, da je bil za toplotne črpalke cenik res zelo različen glede na to, za katero toplotno črpalko sem se odločal.

Ravno zaradi res velike neodločenosti sem se po nasvet obrnil na podjetje, kjer so mi najprej svetovali, da si ogledajo objekt in mi na koncu svetovali izbiro TČ voda voda, čeprav sem sam gledak TČ zrak voda. Seveda pa je za takšne toplotne črpalke cenik bistveno večji kot pa za mojo izbiro, vendar pa so mi potem tudi svetovali zmogljivost, hkrati pa so mi pomagali pridobiti tudi sredstva iz eko sklada. Ko so mi na koncu preračunali vse stroške, vse prihranke zaradi subvencije in potem tudi vse prihranke skozi več let, pa mi je bilo jasno, da take toplotne črpalke cenik niti nimajo tako zelo visok, kot je izgledalo na samem začetku, ko se mi investicija tudi slučajno ni zdela izvedljiva iz finančnega zornega kota, kaj šele iz zornega kota smotrnosti, saj se mi je zdelo, da imajo take toplotne črpalke cenik tako visok, da se investicija niti pokrije ne v življenjski dobi, ki ga ima toplotna črpalka, kaj šele, da mi bo potem omogočala prihranke.

Zato vam vsekakor svetujem, da se najprej obrnete na strokovno pomoč, da vidite točno vse vaše variante, nato pa šele gledate, kakšne za toplotne črpalke cenik vse obstaja.