Otroški avtosedeži

Otroški avtosedeži morajo biti varni, saj lahko ob morebitni prometni nesreči odločajo o otrokovem življenju. Varnostni otroški avtosedeži so razdeljeni v pet skupin, do 12. leta starosti pa naj bi otrok zamenjal od dva do tri sedeže. Sicer je življenjska doba sedeža od štiri do pet let, kar v praksi pomeni, da si sedež v družini lahko izmenja več otrok.

Otroški avtosedeži zagotovo niso oprema, pri kateri bi bilo dobro varčevati, saj je varnost otrok najpomembnejša. Tako najprej izberite varni model sedeža in šele nato poglejte na ceno in barvni vzorec, ki se bo ujemal z bravo vašega avtomobila ali prevlekami sedežev … Ko boste otroka posedli v sedež, naj vam bodo osnovno merilo zgornje luknje, kjer potekajo pasovi, kajti če so ramena višje, kot poteka vpetje varnostnih pasov, je velika možnost poškodb otrokovih ramen in ključnice.

Po pritrditvi otroškega varnostnega sedeža ločimo avtosedež z dvema pritrditvenima točkama, avtosedež s sistemom isofix (pritrditvene sponke za vpetje otroških varnostnih sedežev, ki omogočajo boljšo pritrditev avtosedeža v primerjavi z varnostnim pasom) in pritrditvenim trakom ter avtosedež s sistemom isofix in oporno nogo.