Izpit za avto

Poligon varne vožnje

Category Avto

Vsak šolajoči se voznik gotovo komaj čaka, da bo opravil z obveznostmi teoretičnega in praktičnega usposabljanja ter pridobil izpit za avto in se podal na cesto. A po uspešno opravljeni izpitni vožnji in izdanem vozniškem dovoljenju voznik začetnik še ni polnopraven udeleženec v prometu – opraviti bo treba še nekaj obveznosti, med katerimi je najbolj opazna bržkone usposabljanje za varno vožnjo.

Usposabljanje za varno vožnjo je relativna novost, ki v zadnjih letih dodaja novo dimenzijo šolanju bodočih voznikov. Ti zdaj niso več prepuščeni na milost in nemilost razmeram na cesti, temveč so po pridobitvi vozniškega dovoljenja vabljeni na dodatno usposabljanje. Tega vabila se ne splača ignorirati, saj gre za obveznost, brez katere dve leti veljavnega vozniškega dovoljenja voznika začetnika ne bo mogoče podaljšati. Treba bo obiskati poligon varne vožnje, kjer novopečeni vozniki spoznavajo nepredvidljive razmere na cestah, hkrati pa se izvajajo tudi nekatera teoretična usposabljanja.

Varna vožnja je obvezna za tiste, ki opravljajo izpit za avto, torej pridobivajo vozniško dovoljenje za kategorijo B. Za druge kategorije so predpisi morda drugačni, čeprav se dodatnemu usposabljanju večina novopečenih voznikov ne bo mogla izogniti. Tudi z motorjem bo treba zapeljati na poligon varne vožnje, kar velja tudi za motoriste, ki so prej že opravili dodatno usposabljanje z avtomobilom za kategorijo B. Posebej je treba opravljati tečaj varne vožnje tako za kategorijo B kot za kategorijo A oziroma A2. Izpit za avto tako ni več izgovor, s katerim bi se lahko dodatnemu usposabljanju na motorju izognili, kot je veljalo pred leti. Takšna ureditev je smiselna, saj varna vožnja motorja zahteva povsem drugačne spretnosti kot pri avtomobilu, in prav je, da to motoristi spoznajo sami.

Poligon varne vožnje bo treba obiskati v času trajanja statusa voznika začetnika, torej v dveh letih od pridobitve vozniškega dovoljenja. Bo pa treba na začetku nekoliko počakati in pridobiti nekaj izkušenj, vsaj pol leta namreč na usposabljanje ni mogoče pristopiti.