Se lahko strešniki položijo kar preko stare kritine?

Category Gradbeništvo

strešniki gerardSe tudi vi borite s financami, ki jih potrebujete za nujno prenovo strehe in se sprašujete, če obstaja kakšna možnost, da vsaj delno prestavite nujno menjavo strehe? Če se odločite, da se novi strešniki položijo kar preko starih, lahko pridobite na času, da zberete potrebne finance za popolno prenovo vaše strehe in strešnega sistema. Torej, odgovor na postavljeno vprašanje, če se lahko novi strešniki položijo kar preko stare kritine, je da, a pri tem je potrebno upoštevati določena pravila in predvsem postopek polaganja strešnikov, zato je zelo priporočljivo, da še pred odločitvijo kaj boste dejansko naredili, za mnenje povprašate strokovnjaka.

 

Najbolj sporna kritina, da se preko nje položijo novi strežniki, je azbestna kritina

Azbest so že pred desetletji spoznali za zdravju škodljivega, a kljub temu so nekatere strehe še vedno prekrite z azbestnimi strešniki. Le – ti so pa kljub temu še vedno na ne malo slovenskih strehah. Zaradi svoje strupenosti za človeka pa je prekrivanje starih azbestnih strešnikov z novimi strešniki iz modernih materialov. Sicer zakon žal ne prepoveduje, da bi se azbest prekril z novimi strešniki, a zaradi vašega zdravja vam toplo priporočamo, da jih čim prej zavržete.

Lahko pa se odločite, da jih kljub temu prekrijete z novimi strešniki, a s tem tvegate svoje zdravje in zdravje vaših najbližjih. Najbolj strupen je namreč azbestni prah, katerega pa je s staranjem teh strešnikov vedno več in za povrh vsega je prah praktično neviden in zato zlahka zaide v dihalne poti vsakega živega bitja. Z vetrom pa se ta prah raznaša daleč naokoli, zato z azbestnimi strešniki ne škodujete zgolj svojemu zdravju in zdravju vaših bližnjih, ampak tudi vsem živim bitjem v vaši okolici. Dejstvo pa je, da se stari strešniki lahko prekrijejo z novimi, pa ne glede na to iz katerega materiala so stari, s čimer si lahko pridobimo čas, da zberemo finančna sredstva za zamenjavo kompletne strehe in strešnega sistema.