skladiščno poslovanje

Skladiščno poslovanje je prav tako pomembno kot marketing

Category Storitve

V praktično vseh podjetjih ves čas največji del poslovanja usmerjajo na trženje in marketing in ti ljudje, ki prodajajo, so tudi najbolj cenjeni in tudi največji budget se namenja temu področju. Vendar pa je tak pristop popolnoma napačen, še posebej glede budgeta, saj je sicer prodaja res nujno potrebna, ker brez nje podjetje ne bi moralo več obstajati, vendar pa je skladiščno poslovanje prav tako pomembno, pa čeprav se ga velikokrat popolnoma zanemarja. Skladiščno poslovanje je namreč lahko res ogromen strošek, če ni pravilno izvedeno, ampak, če pa se naredi za skladiščno poslovanje optimizacija procesa, pa je vse skupaj bistveno bolje in tudi ceneje že na krajši rok.

 

Se sploh zavedate, koliko nepotrebnih stroškov lahko prinese skladiščno poslovanje, če ni pravilno izvedeno?

Pri delu z zalogo lahko kaj hitro pride do nepotrebnih stroškov. Pa za to niti niso krivi skladiščni delavci, če nimajo ustrezne opreme, se jih pa večinoma vedno krivi za to. Tudi če imajo skladiščniki namreč svojo zalogo pravilno vodeno, pa skladiščno poslovanje ni informacijsko vodeno, to nič ne pomaga, saj bi moralo poslovodstvo točno v vsakem trenutku poznati zalogo. Če se ne naredi za skladiščno poslovanje optimizacija delovnega procesa, potem tako podjetje vsekakor lahko računa na kar nekaj dodatnih stroškov, in bodisi na račun previsoke ali prenizke zaloge in veliko izgubljenega časa z iskanjem artiklov.

Te stroški se lahko gibajo tudi v zelo visokih zneskih, ki so sicer absolutno različni glede na velikost skladišča, relativno pa se lahko gibajo tudi okoli 40 % vseh stroškov v podjetju. Glede na ta odstotek pa je jasno, da se že prepolovitev le – teh izredno pozna in tisto podjetje, ki mu je bil nekdaj skladiščno poslovanje samo strošek in to tolikšen, da se je že zajedal v dobiček, mu po tem, ko se skladiščno poslovanje informacijsko podpre, skladiščno poslovanje kar na enkrat prinaša le še dobiček, tako velika sprememba je to.