Toplotna črpalka za sanitarno vodo

Smotrnost toplotne črpalke voda voda

Category Gradbeništvo

Ker je danes na voljo kar nekaj različnih opcij, kako si zmanjšati stroške s stanovanjem in s tem paziti tudi na okolje, se je seveda pred samo odločitvijo smiselno odločiti predvsem na podlagi smotrnosti, česar nekdaj nismo počeli, saj meritev niti še ni bilo, prav tako pa tudi je bila le ena možnost in to je bilo to.

Predvsem je glede smotrnosti treba tehtati pri toplotnih črpalkah, saj imamo na voljo tri različne izvedbe in to ravno zato, ker ima vsaka lokacija različne naravne danosti. Ko je v igri toplotna črpalka voda voda za sanitarno vodo, je še posebej treba narediti točne kalkulacije, preveriti, če so na voljo sploh naravne danosti, torej podtalnica in potem tudi, kako globoko se podtalnica nahaja. Bolj globoko kot se podtalnica nahaja, večji so stroški. Ker lahko toplotna črpalka voda voda za sanitarno vodo postane zaradi prevelike globine nesmotrna naložba, je zato to potrebno preveriti še preden se toplotna črpalka voda voda dejansko kupi. Za to praviloma poskrbi ponudnik, pri katerem se zanimate za nakup, ne pa da morate sami iskati strokovnjaka, ki bo naredil dejansko vrtine in preveril naravne danosti.

Če se izkaže, da toplotna črpalka voda voda ni primerna za lokacijo, ki ste jo zanjo predvideli in če ima vaša hiša nizke toplotne izgube, potem raje poglejte druge izvedbe toplotnih črpalk skupaj s strokovnjakom, ki bo upošteval tudi to, kakšno hišo nameravate zgraditi, kolikšne izgube so predvidene in vse podobne dejavnike, ki so potrebni pri tej odločitvi.