fasade

Trije radikalni načini gradnje z opekami

Category Gradbeništvo

Mies van der Rohe je nekoč rekel, da se arhitektura prične s previdno zloženimi opekami. Gospod, ki se je vrnil k temeljem gradnje in opeko izkoristil tako, da fasada sploh ni bila potrebna. Ta je bila narejena že s skrbno izbranim položajem opek. Nastale so stavbe, ki so kasneje navdihnile arhitekte, ti so sledili njegovemu stilu. Kljub izvoru iz starejših časov je tehnika gradnje z opekami prinesla nove ideje, ki so se nato prenesle še ma druge materiale. Fasada je postala pri mnogih hišah ključni element končanega dela, medtem ko pri teh sploh ni potrebna.

Mnoga dela iz te veje nas učijo, da je lahko opeka uporabljena tudi v zelo dovršenih novodobnih zgradbah. Izgled fasade tako dobi čisto nov pomen. Spodaj je opisanih nekaj zgradb, ki so značilna za tak način gradnje in so prinesla svetu velik doprinos v artističnem oblikovanju z opekami v arhitekturi.

Zgradba z opečno fasado, kater jemlje dih

Zgradba iz Indije, točneje Delhija je zgrajena na zelo edinstven način. Celoten zunanji izgled tvorijo opeke, ki so različno rotirane, da tvorijo razgibano celoto. Iz sten so izbočene opeke, da so nekateri deli zgradbe bolj izstopajoči kot ostali. Najbolj zanima pa so okna. Ta sploh nimajo klasičnih odprtin v kvadratni obliki ampak so v celoti zazidana z opekami, so tako rotirane, da skozi njih vseeno proseva svetloba v notranjost.

Druga zgradba je locirana v Z. D .A., točneje v New Yorku. Zgrajena je iz opek, pri katerem so nekatere bolj, druge manj izbočene. Tako nastane učinek valova, ki se preliva skozi stavbo in zelo pozitivno vpliva na izgled te. Pri tem se poigrava tudi senca, ki jo pustijo bolj izbočene opeke, tako da nam tvori še dodatno iluzijo in prikaz stvarnosti.

Izjemen kontrast barv

Tretja zgradba, ki se nahaja v Belgiji v Poperingu pa bazira na kontrastu med barvami opek. En del stavbe je zgrajen in svetlih opek pomešanih z nekoliko temnejšimi, vendar ne preveč. Druge del stavbe pa je narejen iz klasičnih oranžnih opek in vseh variacij odtenkov okrog te. Skupaj tvorita kontrastno celoto, ki se zlije v odlično arhitekturno delo.