Klimatska naprava z energijskimi razredi

Bi si radi zagotovili manjšo porabo elektrike s klimo?

Category Storitve

Da, tudi klimatska naprava lahko prihrani kar precej elektrike, pa čeprav mnogi menijo, da so klimatske naprave velik potrošnik energije. Ko kupujete klimo, morate v prvi vrsti izbrati takšno, ki je po zmogljivosti primerna za vaš prostor. Nikakor ne kupite premalo zmogljive, ker bo morala cel dan s polno zmogljivostjo delati, da bo prostor ogrela ali pa ohladila na želeno temperaturo. Poceni elektrika na tak način nikakor ne bo dosegljiva, pa čeprav boste še toliko polagali upov nanjo.

Potem morate vsekakor tudi pogledati, katerega energijskega razreda je. Manjša poraba elektrike s klimo bo možna v primeru, da kupite tudi klimo s čim boljšim energijskim razredom. Boljši kot je, bolj bo poceni elektrika za vsak trenutek delovanja naprave. Manjša poraba elektrike s klimo pa je možna tudi tako, da se napravo uporablja pravilno. V nepravilno ravnanje sodi tudi prižiganje in ugašanje klime na primer poleti, ko je zunaj zelo vroče in marsikdo klimo ugasne, z namenom, da bi bila čim bolj poceni elektrika, nato pa jo prižge, ko se prostor ponovno ogreje. V takem primeru nikakor ne morete računati na to, da bo poceni elektrika pri vas na voljo, saj je delovanje še najbolj intenzivno takrat, ko mora klima prostor ohladiti čim prej na nastavljeno temperaturo.

Tako je veliko bolje, da se držite zlatega pravila, da nastavite temperaturo na 7 stopinj Celzija manj, kot je zunaj, največ pa še na znosno temperaturo, klimatsko napravo pa pustite delovati dalj časa, saj za vzdrževanje temperature porabi veliko manj energije in tako bo tudi pri vas doma na voljo poceni elektrika.