borilne veščine 2

Borilne veščine za samoobrambo so praktično prav vse veščine

Category Šport

Borilne veščine so po pripovedovanjih »izumili« predvsem revnejši ljudje, in sicer za svojo samoobrambo pred različnimi napadalci, lopovi, tolpami, potepuhi. Najbolj primerne borilne veščine za samoobrambo po ljudskih izpovedih so judo, jiu-jitsu in določene oblike kung fuja. Praktično vse borilne veščine za samoobrambo večino svojih obrambnih tehnik gradijo na tehnikah, ki jih pozna judo, ki je poznan predvsem po tem, da za nadvlado nad napadalcem tisti, ki se brani uporabi moč napadalca ter svojo iznajdljivost, reflekse ter dobro obvladovanje tehnike. Vsekakor pa vse borilne veščine zahtevajo ogromno treninga, samodiscipline ter potrpežljivosti, v kolikor jih želite dobro obvladati.

 

Obrambne borilne veščine lahko pridejo zelo prav tudi dan današnji v vsakodnevnem življenju

Mnoge borilne veščine vključujejo tudi mentalni trening, kar pa v vsakodnevnem življenju pride zelo prav na katerem koli področju, saj je dobro mentalno počutje pomembno tako v poslovnem kot tudi v privatnem življenju. Hkrati pa vadba katere koli borilne veščine zelo pomagajo tudi pri ohranjanju dobre telesne pripravljenosti, ki je v večini primerov ključnega pomena za dobro zdravstveno počutje. Zato ni nujno, da borilne veščine trenirate zgolj zato, da bi se znali tepsti, ampak tudi zato ali pa pred vsem zato, da bi lažje in lepše živeli svoje življenje, da bi se počutili boljše, da bi lažje premagovali ovire, ki vam pridejo na pot, skratka, da bi vse potekalo lažje in bolj gladko.

Skoraj vse borilne veščine, vsebujejo tudi trening »qi-ja«, ki je po nazorih stare kitajske medicine bistvena sestavina vsakega živega bitja. Le – ta namreč po telesu kroži po energijskih kanalih, kateri so, če so dobro »pretočni«, zelo pomembni za zdravje živega bitja, naj si bodi to človek ali pa žival. Razlika je le – ta, da se ljudje lahko te veščine priučimo, dočim jo živali imajo ali pa nimajo. Zato si le izberite svojo borilno veščino ter jo vadite čim bolj redno, najbolje vsaj dvakrat do trikrat tedensko.