Kako za kolesarstvo izbrati pravo čelado?

Category Šport

kolesarska opremaKolesarstvo je res zelo zdrav šport, vendar pa kljub temu zna biti tudi nevaren. Ravno glava je tista, ki je najbolj na udaru, saj človeka ob kakršni koli nesreči vedno vrže čez krmilo. Vemo pa, kako zelo nevarni so čisto vsi udarci v glavo, ki prav hitro povzročijo smrt ali pa izjemno hude telesne poškodbe, ki človeka zaznamujejo za celo življenje. Da pa kolesarstvo za vas ne bo imelo tako velikega tveganja, pa je vsekakor smiselno, da se odločite za nakup čelade in to takrat, ko kupujete tudi kolo in se šele odločate za kolesarstvo. Kljub temu, da pa zgleda nakup čelade kot povsem enostavno, pa to sploh ni, pa čeprav na prvi pogled čelade zgledajo precej podobne.

 

Za varno kolesarstvo kupite tudi varno čelado

Kljub temu, da morajo imeti le otroci v skladu z zakonom nujno čelado do dopolnjenega 14. leta starosti, pa se je vsekakor smiselno odločiti za čelado tudi pri starejših osebah od zakonsko določene meje. Vendar pa nakup sploh ni tako enostaven, kot se zdi. Zato upoštevajte osnovna načela, kako si zagotoviti pravo čelado, da bo tudi kolesarstvo varno. Če čelada ni ravno prava, nikakor ne računajte na to, da ste res varni.

Prvo načelo je, da čelado pred nakupom pomerite. Nujno se vam mora prilegati in tudi če migate z glavo, mora čelada stati pri miru, ne sme pa biti pretesna, saj je potem neudobna. Trakovi ne smejo potekati čez ušesa. V kolikor namestitve, ki vam ustrezna in je pravilna, ne najdete, si lahko pomagate z blazinicami, ki so priložene pri vsakem novem nakupu, če pa tudi to ne pomaga, pa izbira ni za vas in raje poskusite drugi model. Model pa je pravi za vas v primeru, da lepo stoji na glavi, ne preveč naprej in ne preveč nazaj, hkrati pa naj ne bo prevroča, priporočljivo pa je tudi, da je čim bolj vidna. Če boste upoštevali vsa ta načela, kolesarstvo ne bo tako nevarno, vsa ta načela in še mnogo nasvetov pa si lahko preberete na strani https://www.aktivni.si/ostali-sporti/kolesarstvo/