rustikalne kuhinje

Rustikalna ali moderna kuhinja?

Category Pohištvo

Prenova kuhinje je vsekakor velik zalogaj. Gre za relativno velik finančni izdatek, hkrati pa moramo še paziti pri izbiri vrste kuhinje, saj bomo morali z izbranim pohištvom živeti običajno več kot 10 let. Glede na to, da se prenove kuhinje lotimo le nekajkrat v življenju, se težko zanašamo na lastne izkušnje, tako da smo primorani poslušati nasvete prijateljev in znancev in se zanesti na poštenje prodajalcev.

Medtem, ko se lahko pri presojanju kvalitete zanesemo na ugled proizvajalca, izkušnje bližnjih, certifikate, ki jih proizvajalec ima, garancijsko dobo itd., pa se moramo pri izbiri stila kuhinje zanesti predvsem na naš okus. Pomembno je, da kuhinje ne opremimo nujno le po zadnji modi in trendih, saj gre za dolgoročen nakup. Prav zato moramo izbrati kuhinjo, ki nam bo še vedno všeč tudi čez nekaj let, bo enostavna za vzdrževanje in bo hkrati tudi funkcionalna.

Obliko kuhinje nam običajno določa že sam prostor, vrsto ličnic, barve in materiale pa lahko izberemo sami. Tako so moderne kuhinje običajno izdelane iz iverne plošče oziroma iz MDF plošče, ki je oplaščena z melaminsko folijo oziroma lakirana. Za sodobne kuhinje so značilne čiste linije, elegantni ročaji ter odsotnost dodatkov in okrasja. Zaradi čistih linij so moderne kuhinje običajno enostavne za čiščenje, so pa površine predvsem lakiranih kuhinj relativno občutljive na praske in druge poškodbe.

Po drugi strani so za rustikalne kuhinje značilne bogate linije, profilirane ličnice, venci in senčne letve. Ličnice rustikalnih kuhinj so običajno izdelane iz MDF plošče, ki je oplaščena s folijo oziroma lakirana. Rustikalne kuhinje višjega cenovnega razreda so občasno izdelane tudi iz masivnega lesa. Ker površine ličnic običajno niso gladke, je lahko čiščenje nekoliko bolj zahtevno. Po drugi strani ličnice običajno niso enobarve (učinek staranja), zato so praske in ostale manjše poškodbe manj vidne.

Tako sodobne kot tudi rustiklane kuhinje imajo svoje prednosti in slabosti. Za kakšno vrsto kuhinje se bomo odločili bo v končni fazi odvisno predvsem od naših želja, življenskega sloga ter osebnega okusa.