Zimska guma

Zimske gume

Category Gume

Zimske gume so z zakonom določena obvezna zimska oprema, in sicer od 15.11. do 14.3. Pri tem velja, da lahko zimske gume uporabljamo tudi poleti. Zimske gume je možno izbirati med zelo različnimi proizvajalci, med katerimi so nekateri bolj znani (Michelin, Goodyear, Continental, Dunlop in drugi). Možno je kupiti gume v vseh premerih, in sicer od 13 colskih in manj do 20 colskih in več.

Vse velikosti gum do vključno 13-ih col so namenjene predvsem manjšim avtomobilom in poltovornjakom, velikost od 14-ih col dalje pa lahko uporabljajo tudi vozila s pogonom na štiri kolesa in terenska vozila.

Najbolj pomembno je, da na vozilo montiramo njegovemu tipu primerno velikost gum. Prav tako je tudi pomembno, da so na vozilu gume primernega premera, ki se mora ujemati z dimenzijami vozila. V primeru, da na vozilo namestimo prevelike ali premajhne pnevmatike, lahko precej poslabšaš vozne lastnosti jeklenega konjička, s tem pa je ogrožena tudi lastna varnost, ki je med vožnjo po snegu ali ledu še posebej pod vprašajem.

Zimske gume imajo oznako M+S (kar pomeni blato+sneg), snežinko in zimskim indikatorjem porabe, ki kaže porabo gume oziroma profila, ki pa pozimi ne sme biti manjši od treh milimetrov.

Pri nakupu gum je potrebno gledati tudi, da se ujemajo s hitrostnim razredom (najvišja dovoljena hitrost) in indeksom nosilnosti (največja obremenjenost), za primerno namestitev pa morata ustrezati tudi presek in širina pnevmatike.

Vse zimske gume na prvi pogled delujejo zelo podobno, a vendar so med njimi velike razlike. Na pogled je nemogoče določiti katere gume so kakovostne, katere pa imajo slabše lastnosti. Prav tako tudi po oznaki za oprijem na mokrem, ki naj bi pomagala kupcem za lažjo odločitev, jih ne bi mogli ločiti saj imajo večinoma vse enako oznako. Zato pa si lahko na spletu pogledate teste različnih proizvajalcev gum in se tako lažje odločite za nakup.