implantat

Življenje pušča sledove, seveda tudi na naših zobeh

Category Zdravje

Poznamo veliko različnih možnosti za ponovno zadovoljstvo in popoln nasmeh. Ena od neštetih možnosti je tudi t. i. zobni implantat. Kaj pa je sploh zobni implantat? Zobni implantat je valjasto oblikovan, zobni korenini podoben vsadek oziroma vijak, izdelan iz telesu prijaznega materiala (najpogosteje kovine titana). Vrsta in velikost implantata ter njihovo število so izbrani glede na Vaše potrebe in možnosti. Njegova življenjska doba se po vrasti v čeljustno kost ne razlikuje od življenjske dobe zob.

Kot zobe pa je tudi implantate ob neustrezni skrbi zanje mogoče izgubiti. In kar je najpomembneje: zelo pomembna je oskrba vsega postopka po operaciji. Na dan operacije in še dva dni po njej: ne kadite, ne uživajte alkohola, izogibajte se hudim telesnim naporom, jejte mehkejšo hrano. Po obroku izperite usta, ne drezajte v rano. Povsem normalno si umivajte zobe. Ostanke hrane, ki se naberejo na kirurških šivih ob rani, lahko neboleče in varno obrišete z vlažno vatirano paličico. Na rano ne polagajte nobenih zdravil ali oblog!

Če imate zob ali zobe začasno nadomeščene s snemljivim nadomestkom, odsvetujemo njegovo uporabo do izzvenetja otekline oziroma do ustrezne prilagoditve. Do šest tednov po operaciji se izogibajte hudim telesnim naporom (npr. daljši smučarski tek), žvečenju v predelu vstavitve implantata … Implantat je torej primerna rešitev, če izgubimo posamezni zob in ponovno želimo, da bi imeli neko nadomestilo. Implantat je prav gotovo primerna rešitev.